CS.M.K. – Csináld Magad Karbantartás

Világos, hogy a bringának sokkal kevesebb alkatrésze van mint egy űrsiklónak.

A személyautó is kenterbe veri.

Na ugye.

A maga 25-40 alkatrészével a bicaj az egyszerűséget jelképezi, így aki ezt használja, néhány egyszerű szabály betartásával energiát és időt takaríthat meg és nem utolsó sorban, fokozhatja a biztonságát és az ÉLMÉNYT, magának és kedves családtagjainak.

Kezdjük az alapokkal.

Mindenki tudja de mégsem teszi, mi az?

Ez a bringamosás. Első ránézésre nem ördöngősség, de mégis adnék néhány praktikus tanácsot. Nézzük a kellékeket, amikkel otthon is boldogulhatsz és nem hagysz túl nagy dzsuvát magad után.Először is kell egy rongy amit kicsit benedvesítve lenyalatod a nagya szmötyit. Észrevetted, hogy nem a benzinkutas gőzborotvaval kezdem, ennek két oka is van. Egyrészt a nagynyomás mindent levisz, még azt is amit nem kell, a másik pedig, hogy NEM KELL FELESLEGESEN VIZET PAZAROLNI! 4-5 liter vízzel lemosod és le is öblíted a bicajodat.

Várok amíg megcsinálod…… Na megvagy?

Ok akkor most következik a Könnyed kenés. WD 40

Ezzel a csodacuccal a váltó és a fék forgópontjait, továbbá a bowdeneket kenhetjük meg. A nyomáscsökkentő fejűt ajánlom mert az nem spriccol ki. Vigyázz hogy a felnire ne kerüljön a nedűből, vagy ha odafröccsen, akkor alkohollal töröld le. Nem Pálinka, hanem Alcon 98-% os csakis.

folyt köv…

 

 

 

Cs.M.K. – Csináld Magad Karbantartás (bővítve 2020.06.24.)

Cs.M.K. – Csináld Magad Karbantartás (bővítve 2020.06.24.)

Világos, hogy a bringának sokkal kevesebb alkatrésze van mint egy űrsiklónak. Persze valamivel lassabb is.

A személyautó is kenterbe veri. Pedig városban ugyanannyi az átlagsebességük. (23 Km/h)

Naugye.

A maga 25-40 alkatrészével a bicaj az egyszerűséget jelképezi, így aki ezt használja, néhány egyszerű szabály betartásával energiát és időt takaríthat meg és nem utolsó sorban, fokozhatja a biztonságát és az ÉLMÉNYT, magának és kedves családtagjainak.

Megjegyzésem! A bringa azért jó, mert nem kötelez a hatóság éves vagy két éves műszaki felülvizsgálatra. Ez a tulajdonos igényein múlik csupán. A Nálam, azaz a RideKálmán bringaboltocskában minden járgány kap egy szavatossági matricát, amivel egy évig bátran űzheted paripádat. Ráadásul a javítás idejére egy R.K. Pub bicajt is kaphatsz kölcsönbe, teljesen ingyenesen.

Most pedig belevéssük a buksinkba, hogy

A Jó Bringa a Tiszta Bringa!

A karbantartáshoz szükséges kellékek:

Mielőtt belevágnánk a karbantartásba, néhány tipp a vásárláshoz:

Alapelvem, hogy CSAK OLYAN ALKATRÉSZT ÁRUSÍTOK, AMIT A SAJÁT VAGY A BARÁTAIM BICAJÁRA IS FELSZERELNÉK. Ez a RideKálmán BringaWhellness minőségi garancia. Az általam forgalmazott alkatrészek minőségét folyamatosan monitorozom, hiszen én nem, de olyan már előfordult, hogy egy neves gyártó kiesett a pixisből, a minőség romlása miatt. Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar bringád legyen. Ezt vedd figyelembe, ha alkatrész vásárlásra, vagy új bringa vételre kerül a sor.

Apró de hasznos tipp, hogy nézd meg a vásárolandó bicaj küllőzetét és bovdenezését és kiemelten a külső gumikat. Ha nem rozsdamentes mindkettő, akkor lehetőleg engedd el a kiszemeltet. KÉPZELD CSAK EL, MI LETT VOLNA, HA AZ ERZSÉBET HÍD TARTÓKÁBELEIT, VALAMI HITVÁNY ANYAGBÓL SODORTÁK VOLNA. A küllő a kereked stabilitásáért felel, a bowdenezésnek igen komoly hatása van a fékerőre. A gyártó tényleg ezekkel baszakszik. Na neee. Az RK bringákon ezekre mind kiemelt figyelem van fordítva. Ezekből mind a legtartósabbakat kapja a vásárló.

Hogyan is láss hozzá?

Gondoltad volna, hogy csupán a rendszeres TISZTÍTÁSSAL, PUMPÁLÁSSAL és 116 csepp lánckenő adalékkal növelheted a sebességedet. Ha ezen felül rendszeresen ellenőrizteted évente a bicajt nálam és megfogadod az alkatrészek minőségére vonatkozó instrukcióimat, akkor szinte kizárt, hogy meglepetések érjenek.

Pumpálás:

Hozzávalók: 1 db nyomásmérővel felszerelt pumpa. A kis dikicselők jók lehetnek, de azokat inkább a túrákon használatosak. Otthonra szerezz be egy szervízpumpát. Ez az alumínium házas Gepida pumpa megtalálható a boltocskámban is. 11 bár-t tud és a pumpa feje minden szeleptípussal kompatibilis. 8400.- Ft az ára. Vannak pumpáim már akár 5500 Ft-tól is 8 báros nyomásértékkel.

A pumpálásnál arra figyelj, hogy a szelep a felnire tökéletesen merőleges legyen. A tüszelepet lecsavarod és bepöckölöd, hogy szisszenjen, felpumpálod, majd visszacsavarod. Mivel ez a fej sérülékenyebb, nem árt, ha tartasz magadnál egy tartalék szelepet.  Az autószeleppel a prestához képest egy monstrum, csak a defektgátló trutyi tudja kinyírni. Ha defektszmötyi van benne, akkor mindig úgy állítsd be a szelepet, hogy lefele lógjon. Az ajánlott minimum és maximum nyomásértéket a gumi oldalán találod Bar ban, vagy PSI ben. Figyelem, Télen se engedd le a gumidat, mert az alacsony nyomás roncsolja az abroncsod szerkezetét. E-helyett tekerj inkább komótosabban, úgyis a bringás a leggyorsabb a városban.

Olajozáshoz én minden bicajhoz csakis a Rohloff cég lánckenő anyagát használom, ami megvásárolható a boltocskámban.Karbantartás, Olaj | Kerékpár Webshop

Egy flakon ára 2300.- Ft, ami fél deci láncdrogot tartalmaz. Egy kenéssel 200 KM-t tudsz lenyomni.  A lánc karbantartást úgy kezded, hogy miután a WD40-el kicsit lepermetezted a láncodat, szárazra törlöd a lánc teljes nyomvonalát. Rá szoktam segíteni egy hajfestő ecsettel ki szoktam seperni a szemek közül a kosz maradványokat. Ha száraz a lánc és a teljes hajtásod és fémtiszta, akkor jöhet az a bizonyos egy csepp, csakis a görgők tetejére. Nézd meg a BB videóján hogyan is csinálom.

Felnik és fékbetétek karbantartásával folytatjuk…

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + húsz =