Ki fogja megjavítani a bicajodat?

Először is néhány mondat a bringaszerelésről. A bringaszerelés nehézségi fokát, nem elsődlegesen a jármú bonyolultsága adja, hanem az, hogy a különböző megoldásokat, alkalmazott szabványokat mind ismernie kell a szerelőnek. Nagyfokú rendszerben gondolkodást és kombinációs készséget igényel, amihez kell egy rész alapfokú készség, érdeklődés, de mindezek felett legalább 5-10 év gyakorlat, hogy valaki magabiztosan álljon be egy műhelybe segédnek. Én 20 év műhelymunka után nyitottam meg a Boltocskámat. Általam ismert szerelők hamarabb fogtak villáskulcsot mint építőkockát. OKJ-s képzések is elbuktak, az onnan kikerült szerelők nem kaptak hasznosítható tudást. Bár a tanfolyamon nem lehet szerelővé válni, de az alapismereteket meg lehet szerezni.

Az elmúlt időszak alaposan átrendezte a kerékpárpiacot, értem ezalatt a bringa árusítást és a szervizeket. Június közepén a kereskedések szeptemberig tartó készlete szinte teljesen kifogyott, de nyugi az RK bicajok még kaphatók. Bringaszerelőkből, alapos bringaszerelőkből pedig Budapesten és Debrecenben is hiány van( a többi várost nem ismerem). Vajon mit tenne e józan paraszt ilyenkor?

Én tudom, jelentkezne a Tekerem Szerelem bringaszerelés oktatásra. Ezen a tematikus képzésen, melyen megmutatom közelebbről a bicaj alkatrészeinek működését és mutatok karbantartással kapcsolatos fogásokat is, amit hasznosíthatsz a mindennapokban. Figyelj jól! A képzés szerelő szemléletet ad, ne várd hogy gyakorlott szerelővé válj a program végére, ahhoz több éves gyakorlatra van szükség .

Felvetődik a kérdés – legalább is bennem – mi okozhatja azt a jelenséget, hogy egyszerűen fogalmazva eltűntek a szakértő bringaszerelők. Aki marad, túlterhelt lesz és ha nem piheni ki magát arrogáns és figyelmetlenné válhat, ezzel aláásva a szakma becsületét. A jó szakemberek egy része már külföldön van, vagy megunván az alkalmazotti státuszt, saját vállalkozásba kezdett, de belebukott és most egész másban utazik (mindkettő példa valós tényeken alapul).

Na jó de most akkor ki fogja megjavítani a bicajokat…?

A legjobb amit tehetsz, hogy felkészülsz és felkészíted a bicajodat is alaposan, hogy ne érjen váratlanul a meghibásodás. Következő hétvégén a fékeket és a gumikat boncolgatjuk alaposan.

R.K.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =