Stop Bike Box

Kedves emberek!


Kerékpárboltosként nap mint nap találkozom azzal a ténnyel és problémával, hogy a legtöbb alkatrész csomagolásával valamit kezdenem kell. Mondhatnánk azt is erre, hogy ott vannak a szelektív hulladékgyűjtők. Azt mindenki gondolhatja, hogy amíg a hulladékból újra felhasználható anyag lesz, az energiába kerül, az energia pedig környezetkárosításba. Minél kisebb a csomagolás, annál kevesebb energia kell az újrafeldolgozásához. De vajon mi lenne akkor, ha a fékkarod, hátsóagyad, stucnid, hajtóműved, vagy komplett kerékpárod ha lehet csomagolás nélkül, vagy olyan dobozban érkezne, amit utána a kereskedőd visszavesz, és újra felhasznál egy újabb bringás cucc eladásánál?
Te vajon hajlandó lennél lemondani a csomagolóanyag okozta élményről a környezeted védelme érdekében?
Mi vagyunk az emberek, így ha a szándék megvan bennünk, közös akarattal elérhetjük a változást a csomagolások minimalizálása ügyében. Keressetek és válasszatok olyan márkákat, akik nem használnak, vagy csak újra felhasználható csomagolást részesítenek előnyben. A megoldás a legapróbb részletekben keresendő.
STOP BIKE BOX.

De vajon mi a megoldás? Íme egy példa.

A visszaváltható csomagolás egy olyan egyszer megvásárolandó bicaj, vagy bicajváz doboz lenne, aminek az anyaga lehetne pl kartonplaszt, ami ezután kicsire összehajtható és a következő bringa ebben kerülne kiszállításra. Természetesen kurva egyszerű a jelenlegi kartondobozt kibaszni a szemétre, de a fenntarthatóság mindig plusz munkával fog járni. A megoldás egy újfajta csomagolási szisztéma kialakításában rejlik.

Gondoltad volna?

Hogy az épített bringák után, harmad annyi hulladék marad, mint a kompletten vásárolt kerékpárok után?

Miért is? Kérdezte kuzinom. Szóval a komplett bicajnál elképesztő mennyiségű szemetet jelent a nagy és vastag karton bringadoboz. Ez okozza a hatalmas többletet. Ráadásul a dobozon belül is található sok kis apró doboz és zacskó. Ez a mennyiség az alkatrészekhez képest szinte eltörpül. Mondom ezt csak az elmúlt 4 évben épített kb 80 RKbikes és számtalan egyéb bicaj után.

A RideKálmán bringaboltocskában, a csomagolóanyagok szelektálásra kerülnek. Egy részükből árcímkék készülnek, a maradék a szelektív gyűjtőbe kerül.

Saját készítésű, újrahasznosított anyagból készült nadrágszíjaim, térdmelegítőim, gitárpántjaim.. csomagolás nélkül árulom.

Úgy gondolom, ha egy terméket a csomagolása és nem a tartalma miatt veszel meg, akkor inkább meg se vedd!