T-éli Futárszett/ A ruházat

A cím a keménymagnak szól, de az itt leírtak bárkinek szólhatnak.

1999 novemberében jelentkeztem a hajtipajtihoz futárnak. Nem volt még mobil, csak akkora mint egy laptop. Térképeztünk mint a kisangyal, legjobb volt a vízálló amit esőben, hóban is hajtogathattál. Melóra várva gyülekeztünk a ligetben a Hungexpónál, aztán minden, minden este buliztunk a Bajcsin Tommy RamoNe szülőháza előtt a Toldimozinál. Más volt a világ, viszont egyvalami akkor is volt, kibebaszott hideg télen. Aki azt vallja, hogy manapság már nincsenek igazi telek, az pattanjon fel a gép elől és álljon be decemberben bringásfutárnak, vagy csak járjon bringával ahova csak teheti. Szóval. Akkoriba vízálló ruha szemfényvesztés árban ment és emlékszem hogy a pajti kibulizta hogy a Montex től lehessen venni gora-tex bakancsokat, de valószínű a futárbagázs inkább belsőégésű italokra költötte el a tehermocuccok árát, PEDIG visszagondolva a legjobb befektetés lett volna a príma ruha, mert ha jó a szetted, a munkához is jobb a kedved.

21 év elteltével a hideg ugyanolyan, de a ruházatok nem csak könnyebben elérhetőek lettek, de a fizetés arányában olcsóbbak is. Nézzük sorra mivel teheted komfortosabbá a téli bicajos élményedet.

Aláöltözők?: Nincs kérdés, kötelező. hamarosan hozzám is érkezik pár szett.

Thermo elasztikus nadrág. Ha nem akarsz rá sokat költeni, megveheted a turiban is. Én kantásost használtam, betét nélkül. 1-1 óra tekerés alatt a farmer sem ázik át, de egész napos nyomatáshoz, kell a thermo gatya, ami a vizet is jól lepergeti, ráadásul megtartja a testhődet.

Kabát: Egy rendesen bélelt softshell anyagú kabát tökre elég az aláöltöző reteg fölé, de ez vérmérséklet és ízlés kérdése. Ha nem elég vehetsz még alá egy hosszú ujjú bringás mezt. Én a legparasztabb megoldást használom, egy vastag, bélelt bőrkabátot. Nekem bevált.

Cipő: Én egy Sparco Racing Evo bakancsot használok ha már megfagy a könnyem.

Amúgy SPD vel nyomom és aki a fagyban is azzal teker, annak ajánlom a bélelt kamáslikat

Térdvédelem. Jelenleg nálam a 7. generációja kapható a térdmelegítőmnek. Ezt a cuccot nadrágon kívülre tudod fölvenni, softshell anyagának hála, folyamatosan melegen tartja a térdízületedet. Ha mélyebben érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe ezt a videót.

Kézvédelem: Gumírozott ujjvégekkel ellátott, softshell anyagú Element kesztyűt ajánlom és használom. Kurva hidegben a KMbike kézzsákját javallom.

Sapka: Én a neonsárga feltűnő polárral bélelt sapkát javaslom.

Maszk: Mechanikai védelem a retkes levegő ellen ráadásul nem a – 10 fokot lélegzed be, hanem a 36 fokos levegőt. A maszk szelepét hetente mosd át langyos vízzel, a filtert ha láthatóan bekoszolódott, cseréld. Szemüvegeseknek azt alánlom, hogy a piros lámpánál tolják föl a szemcsit a homlokukra.

Következő cikkben a Kerékpár karbantartásának alap szentháromságát plusz 1 fogom kivesézni, mint a fék, gumi, hajtásrendszer és a bringa beállítása.