Világos, hogy a bringának sokkal kevesebb alkatrésze van mint egy űrsiklónak. Persze valamivel lassabb is.

A személyautó is kenterbe veri. Pedig városban ugyanannyi az átlagsebességük. (23 Km/h)

Naugye.

A maga 25-40 alkatrészével a bicaj az egyszerűséget jelképezi, így aki ezt használja, néhány egyszerű szabály betartásával energiát és időt takaríthat meg és nem utolsó sorban, fokozhatja a biztonságát és az ÉLMÉNYT, magának és kedves családtagjainak.

Megjegyzésem! A bringa azért jó, mert nem kötelez a hatóság éves vagy két éves műszaki felülvizsgálatra. Ez a tulajdonos igényein múlik csupán. A Nálam, azaz a RideKálmán bringaboltocskában minden járgány kap egy szavatossági matricát, amivel egy évig bátran űzheted paripádat. Ráadásul a javítás idejére egy R.K. Pub bicajt is kaphatsz kölcsönbe, teljesen ingyenesen.

Most pedig belevéssük a buksinkba, hogy

A Jó Bringa a Tiszta Bringa!

A karbantartáshoz szükséges kellékek:

Mielőtt belevágnánk a karbantartásba, néhány tipp a vásárláshoz:

Alapelvem, hogy CSAK OLYAN ALKATRÉSZT ÁRUSÍTOK, AMIT A SAJÁT VAGY A BARÁTAIM BICAJÁRA IS FELSZERELNÉK. Ez a RideKálmán BringaWhellness minőségi garancia. Az általam forgalmazott alkatrészek minőségét folyamatosan monitorozom, hiszen én nem, de olyan már előfordult, hogy egy neves gyártó kiesett a pixisből, a minőség romlása miatt. Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar bringád legyen. Ezt vedd figyelembe, ha alkatrész vásárlásra, vagy új bringa vételre kerül a sor.

Apró de hasznos tipp, hogy nézd meg a vásárolandó bicaj küllőzetét és bovdenezését és kiemelten a külső gumikat. Ha nem rozsdamentes mindkettő, akkor lehetőleg engedd el a kiszemeltet. KÉPZELD CSAK EL, MI LETT VOLNA, HA AZ ERZSÉBET HÍD TARTÓKÁBELEIT, VALAMI HITVÁNY ANYAGBÓL SODORTÁK VOLNA. A küllő a kereked stabilitásáért felel, a bowdenezésnek igen komoly hatása van a fékerőre. A gyártó tényleg ezekkel baszakszik. Na neee. Az RK bringákon ezekre mind kiemelt figyelem van fordítva. Ezekből mind a legtartósabbakat kapja a vásárló.

Hogyan is láss hozzá?

Gondoltad volna, hogy csupán a rendszeres TISZTÍTÁSSAL, PUMPÁLÁSSAL és 116 csepp lánckenő adalékkal növelheted a sebességedet. Ha ezen felül rendszeresen ellenőrizteted évente a bicajt nálam és megfogadod az alkatrészek minőségére vonatkozó instrukcióimat, akkor szinte kizárt, hogy meglepetések érjenek.

Pumpálás:

Hozzávalók: 1 db nyomásmérővel felszerelt pumpa. A kis dikicselők jók lehetnek, de azokat inkább a túrákon használatosak. Otthonra szerezz be egy szervízpumpát. Ez az alumínium házas Gepida pumpa megtalálható a boltocskámban is. 11 bár-t tud és a pumpa feje minden szeleptípussal kompatibilis. 8400.- Ft az ára. Vannak pumpáim már akár 5500 Ft-tól is 8 báros nyomásértékkel.

A pumpálásnál arra figyelj, hogy a szelep a felnire tökéletesen merőleges legyen. A tüszelepet lecsavarod és bepöckölöd, hogy szisszenjen, felpumpálod, majd visszacsavarod. Mivel ez a fej sérülékenyebb, nem árt, ha tartasz magadnál egy tartalék szelepet.  Az autószeleppel a prestához képest egy monstrum, csak a defektgátló trutyi tudja kinyírni. Ha defektszmötyi van benne, akkor mindig úgy állítsd be a szelepet, hogy lefele lógjon. Az ajánlott minimum és maximum nyomásértéket a gumi oldalán találod Bar ban, vagy PSI ben. Figyelem, Télen se engedd le a gumidat, mert az alacsony nyomás roncsolja az abroncsod szerkezetét. E-helyett tekerj inkább komótosabban, úgyis a bringás a leggyorsabb a városban.

Olajozáshoz én minden bicajhoz csakis a Rohloff cég lánckenő anyagát használom, ami megvásárolható a boltocskámban.Karbantartás, Olaj | Kerékpár Webshop

Egy flakon ára 2300.- Ft, ami fél deci láncdrogot tartalmaz. Egy kenéssel 200 KM-t tudsz lenyomni.  A lánc karbantartást úgy kezded, hogy miután a WD40-el kicsit lepermetezted a láncodat, szárazra törlöd a lánc teljes nyomvonalát. Rá szoktam segíteni egy hajfestő ecsettel ki szoktam seperni a szemek közül a kosz maradványokat. Ha száraz a lánc és a teljes hajtásod és fémtiszta, akkor jöhet az a bizonyos egy csepp, csakis a görgők tetejére. Nézd meg a BB videóján hogyan is csinálom.

Felnik és fékbetétek karbantartásával folytatjuk…